събота, 14 януари 2017 г.

Рецепти за любов


Емпирично доказано е, че едни от най-големите открития се случват тогава, когато човек е най-отчаян. Именно в такива моменти ние сме готови на какви ли не нелогични и нерационални действия, които водят до крайно неподозирани резултати. Общо взето, отчаянието смазва зъбните колелца на цивилизацията. 

Та в един хубав летен ден, вероятно петък, възрастна жена реши да ми прегради пътя и да ме спре, все едно е защитник от Висшата лига, защото беше разчела отчаянието, изписано по лицето ми. След това с добре оттренирани движения ми набута тънка книжка в ръцете с думите: „Струва ми се, че имаш нужда от това“. На корицата с крив готически шрифт беше изписано  „Шест безотказни рецепти за любов от Агнес и Терънс Гътър“. Все още недочел заглавието на книжката, тя вече изпъваше ръка, проронвайки съвсем отчетливо две тайнствени думи: „Пет лева!“. Възпитали са ме да не споря с възрастни жени, така че й подадох банкнотата. Все пак има и по-глупави неща, за които да си похарчиш петолевката, сред които са закупуването на билет за държавната лотария, кутия цигари или три билета за градския транспорт. 

Започнах да разлиствам скромния брой странички, изрисувани с картинки на растения, бурени, животни и хора, които са ту замислени, сякаш са на прага да открият тайната на вечния живот, ту усмихнати, все едно в процеса на откриването й са взели някакви медикаменти. Когато понечих да попитам старицата дали рецептите вътре действат, тя беше изчезнала като желанието ми за работа в петък следобед. Ефектът наистина щеше да е зловещ, ако не я бях мярнал да се тътри спокойно в далечината, търсейки следващата си платежоспособна наивна жертва.

Повдигнах рамене и се прибрах вкъщи. За тази спонтанна и наглед глупава покупка спомогна фактът, че съм изключителен карък в любовта. Неколкократно съм бил отритван, отхвърлян и стъпкван, провъзгласявали са ме за владетел на френдзоната и за император на мъжете, които си седят вкъщи и тихичко се самосъжаляват, а единствените жени, които все пак са ме харесвали, в крайна сметка неизменно са се оказвали невменяеми или поне умопомрачени. Бих могъл да изградя кариера, участвайки в тъпи филми на ужасите в ролята на примамката за серийния убиец.

Взех книгата и започнах да я разглеждам. На първата страница имаше съобщение от авторите, които съветваха читателите да изпълнят дословно посочените рецепти и да се отнасят сериозно към тях, защото с любовта шега не бива. Описваше се как книгата се разпространява от т.нар. „агенти“, което ми напомняше на бизнес модела на някои козметични компании. Накрая с дребен шрифт се споменаваше, че авторите не носят отговорност при физически наранявания, емоционални травми, психически отклонения, смърт и други инциденти, в случай че читателят не е следвал плътно инструкциите. 

Ето какво беше и съдържанието на рецептите:

Рецепта №1
В 200 милилитра вода добавете жабешко бутче, яйце от пъдпъдък, тестиси на тибетски як на прах, 2 пипала на средно голям октопод, 1 малка змиорка, 100 грама гъби Agaricus, 1 супена лъжица ванилия, 2-3 листенца джинджифил, лимон на вкус.
Пасирайте съставките, докато получите хомогенна смес. По желание може да добавите канела или крило от прилеп.

Бележка под линия: Обектът на желанията Ви трябва да изпие горепосочената смес. Как точно ще стане това зависи от Вас. Съветваме ви да не прибягвате до насилие. Ефектът трае 30 дни, след което обектът трябва да изпие още една доза от този еликсир на любовта. А това как ще стане, след като вече сте го прекарали веднъж, е пълна мистерия.

Рецепта №2
Стрийте сушени гъби Marasmius oreades на прах. Добавете лимонов сок на вкус и изпийте.

След не повече от 10 минути ще добиете способността да виждате малки купидончета, кръжащи из небето. Възможно е да ви се привиждат и други неща, но нашият съвет е да не им обръщате внимание. Хванете си едно купидонче и го накарайте да прониже със стрелите си обекта на вашата любов.

Бележка под линия: Купидоните са подла раса и рядко са напълно отзивчиви. Много вероятно е да прострелят друг човек, а не посочената цел, което би довело до известни усложнения. Предупреждаваме, че в такива случаи „Шест безотказни рецепти от Агнес и Терънс Гътър“ няма да ви послужи пред съда.

Рецепта №3
Намерете и убийте дракон. Наше проучване сочи, че „убиец на дракони“ е най-сексапилното поприще за противоположния пол.

Бележка под линия: Откриването на дракони е трудна задача, което само показва, че много хора са послушали съвета ни.

Рецепта №4
Открийте Свещения граал. По този начин със сигурност ще станете неустоим в очите на по-религиозно настроените ви бъдещи половинки.

Бележка под линия: Неустоимостта за противоположния пол е приятна добавка към вечната младост и безграничното щастие, които носи откриването на Граала. А ще имате и хубава история за разказване на маса.

Рецепта №5
Специално за мъжете - намерете легендарен и недостижим връх, на който расте черна роза, заради която са загинали десетки мъже. Доберете се до нея, убийте чудовищата, които я пазят, гледайте да не умрете, откъснете я и я поднесете на любимата си. 

Бележка под линия: Ако и тогава тя не се влюби във Вас, значи просто е кучка. 

Рецепта №6
Когато нищо друго не подейства, кажете й, че я обичате. Ако сте жена – кажете му, че го обичате. Или пък кажете й, че я обичате (не страдаме от предразсъдъци).

Бонус рецепта за големи цици
Всяка вечер позволете на някой мъж да ви мачка гърдите, докато повтаря „Цици, пораснете!“. 

Бележка под линия: Може и да не подейства, но поне ще ощастливите някого.

На последната страница с големи букви вместо епилог беше написано: „Макар да е чудодейна, тази книга не може да Ви предпази от лоши житейски решения!“.

Вероятно, подобно на мен, бихте подходите недоверчиво към тези рецепти. Разбирам ви. Но трябва да ви кажа, че всичко това се случи преди повече от година, а оттогава си имам приятелка и съм много щастлив. Може да видите снимката й на специално място у нас, непосредствено до сандъчето с тестиси на тибетски як на прах, сушените гъби, листенцата от роза и странната дървена чаша.

Автор: Павел Апостолов

Няма коментари:

Публикуване на коментар