сряда, 24 май 2017 г.

Кирилица for the win




Преди време бях администратор в едни от най-големите интернет форуми в България. Повярвайте ми, това е една от най-неблагодарните работи на света. Всеки ден някой те псува и заплашва със саморазправа, независимо дали става въпрос за 12-годишен пубер или 60-годишна леличка. Чувството е все едно да си Николай Бареков.

Само във форума bg-mamma не успях да се внедря и да стана админ. Оказа се, че там са най-големите сексисти и ме отрязаха, защото съм мъж и очевидно не съм раждал. От яд направих тема, в която обяснявах, че ваксините са безопасни, ГМО храните не са вредни, хомеопатията е просто вода и планетите не ни влияят по никакъв начин. Последваха 117 страници с гневни коментари. 

Общо взето, като администратор научих, че интернет е страшно място, където можеш да попаднеш на какви ли не извращение. Например – на изречението „Izvinqvam se 4e pi6a na latinski no nqmam kirilica“. Разбира се, на латински би било „Paenitet me quod latine scribo, non habeo cyrillic“, но това не е толкова важно. Подобен род предупреждения обикновено вървят ръка за ръка с публикация, която дори и на грешната азбука е написана неграмотно и с правописни грешки. 

Ако не си някоя от онези 60-годишни лелички, нямаш оправдание да си технически неграмотен. В наше време да си инсталираш кирилица на компютъра е елементарно. Достатъчно е да напишеш „kak da si instaliram kirilica na pc-to”, при което ти излизат над 2000 резултата. Все в един от тях ще са ти го обяснили като за Николай Бареков. 

В тъмните времена на интернета в България, когато ползвахме mIRC и ICQ, сваляхме една песен за поне половин час и псувахме човека-рафтърдатабеге, никой не пишеше на кирилица. Ако го правиш, и не дай си, боже, знаеш кога се пише пълен и кратък член, автоматично се превръщаш в снобар и поне хомосескуалист. Тогава си царуваше анархия и липсваха правила - същински Див Запад, в който администраторът е пияният шериф, на когото му остават два дни до пенсия и затова не му се занимава. Постепенно обаче повечето хора започнаха да схващат, че писането на латиница е като да пишеш с лайна по стената – чете се, но не е красиво. 

Мерките най-после се затегнаха и сега да се пише на латиница е тъпо, защото те издава, че си прост, подобно на белия потник, сандалите с чорапи, хвърлянето на боклуци на земята, купуването на „био“ храни или карането на Голф 2. А пък никой не иска някакви непознати в интернет да го смятат за прост. Това е една характерна човешка черта, която смазва колелата на прогреса и дърпа цивилизацията напред.

Въпреки всичко, някои неща не могат да се изкоренят напълно. Като например неграмотните поздравителни СМС-и на мобилния ти оператор за 24 май. 

Писането на кирилица си има своите многобройни и безспорни предимства:

1.  Може да не знаеш правилата за пълен и кратък член, да слагаш „й“ в края на думи в множествено число, все едно са римски императори, и да нямаш представа кога се пише „О“ или „У“, но поне си патриот и ползваш българската азбука. А да си патриот е привлекателно. Даже може да спечелиш 9% на следващите избори.

2. Не се чудиш как да изписваш буквата „ъ“. Защото на латиница и  с „а“, и с „u“ изглежда еднакво тъпо, а ако носиш благозвучното българско име „Пътка“, проблемите ти изведнъж нарастват още повече.

3. Не използваш шестици и четворки. В противен случай всяко изписване на думи от рода на „шишче“ (6i64e) или „чешмичка“ (4e6mi4ka) буди смях и подигравки, защото прилича на някоя автоматично генерирана парола.

4. Можеш да влезеш в домейни на кирилица. Въпреки че домейните на кирилица са едни от най-самотните места на Земята. Като туитър акаунта на някой, който не е известен и няма приятели.

5. Не се занимаваш с буквата „Q“. Не знам кой гении е решил да натовари тази клета буква с шизофреничната задача да влезе в ролята на буквата „Я“, но това все още предизвиква недоумение сред чуждестранните геймъри. Те може и да се досещат за значението на изрази като mi kura”, но не и за онова „кю джей“ (qj) отпред.

6. Писането на кирилица ти позволява да сваляш малко по-умни жени в интернет. А пък ако не успееш, интернет ти позволява да сваляш порно.

7. На 24 май ще имаш възможност да се подиграваш на онези, които пишат на латиница, а това е прекрасно, защото всеки от нас обожава да се мисли за по-умен от останалите си сънародници.

8. Една хубава българска псувня, написана на шльокавица, губи около 90% от своя чар, сила и оригиналност.

9. Може дори да се научиш да пишеш на БДС, което е като BDSM, но по-секси.

10. Хората ще четат по-често статусите ти във фейсбук и ще те лайкват повече, дори и без да си снимаш циците или задника. Е, вярно, няма да получиш чак толкова лайкове, колкото събират провокативни снимки с нацупено изражение и изпъчени гърди, но поне е едно добро начало. Представи си, че се превърнеш в следващия млад мъж или жена, който взривява интернета със статуса си и дори те публикуват в някоя посредствена онлайн медия. От онези, които използват средно по девет удивителни в заглавията си. Това няма да се случи, ако не пишеш на кирилица. 

Като обобщение, писането на кирилица те прави да изглеждаш по-умен, по-секси и по-възпитан, дава ти усещане за превъзходство, не те поставя в чак толкова неловки ситуации и хората те приемат насериозно, дори и когато ги псуваш зад клавиатурата, удобно излегнат и драпащ топките си (в случай, че разполагаш с такива).

Така че пишете на кирилица и накарайте Кирил и Методий да се гордеят с вас! 

Автор: Павел Апостолов

Няма коментари:

Публикуване на коментар