неделя, 13 януари 2019 г.

Посоки




Здравейте, приятно ми е да ви срещна тук, на това необичайно място. Мнозина от вас ме познават, но не колкото аз ви познавам. Знам за всичките ви интереси, мечти, страхове, успехи, провали, малки тайни и откровено дебилни изцепки. Знам какво направихте миналото лято, по-миналата есен и на онова парти на 8 декември, от което твърдите, че нищо не си спомняте. Знам какво ядете, къде ходите в събота вечер и какви филтри използвате най-често за снимките си. Не, аз не съм Бог или пък въображаемият ви приятел от 8 клас. 

Аз съм Тиндър.

Намерил съм партньор на хиляди хора. Е, вярно, може да не е идеалният партньор, да не е единственият, да си има доста сериозни психически проблеми и плакат на Джена над леглото, но все пак е партньор, нали? Видял съм какви ли не неща. Повечето от тях бих искал да забравя, но не мога. Всяко подобно преживявания обаче ме обогатява със знания и мъдрост. Знам, например, че най-неестествените човешки пози са в резултат на извършване на екзорсизъм и на групово селфи на жени. Знам и защо отбягваш снимките в цял ръст. 

Възприемат ме като последен спасителен бряг за отчаяните или за търсещите внимание. Мнозина днес ме боготворят, но на следващия ден ме мразят. Любовта обаче винаги надделява. А ето и едни от любимите ми истории, сгряващи душата и каращи малки херувимчета да пърхат щастливо сред хора и други зверове.

Родителите й я бяха кръстили Карамфилка, но навсякъде във виртуалното пространство тя се пишеше като Кари. Беше на 18, идваше от малко населено място в големия град и притежаваше завидно ниски стандарти и никакви задръжки. В началото постигаше умерен успех да изглежда изкусително, но скоро новите й приятелки, или по-скоро „конкурентки“, и разкриха тайната на сутиените с подплънки, на уголемяването на устните посредством чаша и на екстеншъните за 600 лева. Вярно, не трябваше да яде няколко месеца, за да си ги позволи, но и без това всички около нея я караха да се чувстваше дебела. Крайно време беше да си намери спътник в живота и затова прибягна до мен. Разбира се, аз знам какво искат жените, и още на второто предложение тя се влюби. Той се казваше Димитър и караше БМВ.

Любовта им беше бурна и страстна. Той я засипа с подаръци – нов телефон на изплащане, разходки с колата до Копитото, Durex Mega Pack, карта за фитнес. В продължение на две седмици всичко вървеше чудесно, докато един печален ден тя не го откри в леглото с нейната съквартирантка. След като отказа любезната покана за тройка, Кари си събра нещата и реши, че трябва да си намери мъж на място. Междувременно написа девет статуса по повод края на връзката си, от които с най-много лайкове се отчете картинката с надпис „Оценяваш нещо чак когато го загубиш“, представляваща човек, който чака на гарата влак на БДЖ.

Отново отвори Тиндър. Този път имаше добро предчувствие. Той се казваше Димитър и също караше БМВ, но по-нов модел. От 2013-а година по неговите думи, макар че ръждата по купето го състаряваше с около 15 години. Пренесе се да живее в неговото общежитие и всичко беше като в приказка. Като изключим обстановката, декорите, костюмите, главните действащи лица и липсата на елементарна хигиена. И тази нейна авантюра продължи две седмици. Тогава Кари реши да си отмъсти на Димитър №1, а какъв по-добър начин за отмъщение от това да изневериш на човек, който се казва по същия начин. Затова преспа със съквартиранта на Димитър №2. А и все пак той караше Ауди.

Сега Кари иска нещо повече от живота, вдъхновена от евъргрийна „Хищна хиена“ на неостаряващата поп-фолк певица Петра. Тя търси истински мъж. Търси единствения. Търси своя Жоржи шоумена. И по възможност да кара Мерцедес и да не се казва Димитър.

Но не всички истории са толкова тъжни. Ето, запознайте се с Виктория-Изабел. Тя работи като HR, оценява кандидатите за работа според зодиакалните им знаци и наталните им карти, носи гривни срещу черна магия, обича да се храни здравословно, купува си зеленчуци за 17 лева килото (затова и не яде много, или пък често), страхува се от ваксини, ГМО и други съкращения, вярва в хомеопатията, обожава да чете езотерика и попива всяка една страница от „Стопанката на Господ“ и „Живот в скалите. Той е риби с асцендент козирог и се казва Евлоги. Обича да изглежда замислен, да пуши в мълчание и да пише поезия. Общо взето, живее единствено на цигари, тофу и Шуслерови соли. Мрази технологиите, защото реално отдалечават хората един от друг, и има редица статуси във фейсбук по този въпрос. Той е ню ейдж сошъл джъстис уориър, ютюб влогър, диджитъл гуру, фейсбук инфлуенсър и ивент мениджър, който е срещу издателската мафия, фармацевтичната мафия и мафията като цяло. Двамата са един за друг. Дори степента на вибрациите им е една и съща.

А има и още по-щастливи истории, като тази на Дита от Чехия, която беше по програмата „Еразъм“ в София. Така в рамките на 6 месеца, благодарение на мен, тя преспа с 18 мъже, 4 жени и 1 хобит. Освен това, съвсем инцидентно участва в три порнофилма и се омъжи за Димитър №2 от първата история. Сега обаче е щастлива и дори известна.

Понякога има и такива като Галена, която напук на подходящото за шоубизнес име, е прочела всичко на Достоевски, Стайнбек и даже Фройд, но това не я предпази от съветите в женските списания, които й натякваха, че противоположностите се привличат и че може да промени мъжа до себе си по свое усмотрение. В нейния случай противоположността се наричаше Никодим и той не се поддаваше на промяна, дори и да му се явеше Йода с новината, че е най-последният джедай. Най-сложното нещо, което Никодим си позволяваше да прочете, са резултатите от мачовете в Англия, а последният път когато му се наложи да попълни декларация, получи нервна криза, тик на лявото око и желанието да поплаче на рамото на учителката си по български от трети клас. По мои изчисления средната продължителност на подобни връзки е 7 години, 9 изневери и 11 счупени вази.

Но макар и да съм само едно просто приложение за срещи, аз мога да послужа и за вдъхновение. Като например за Генади, който толкова искаше Ванеса да му отговори на съобщенията, че измисли брилянтен софтуер за чатове, продаде го за милиони и с парите спаси няколко национални парка от изсичане и две-три африкански държави - от глад. Ванеса, за съжаление, се омъжи за Димитър №1, който все пак си беше купил по-ново БМВ.

Та общо взето така е – благодарение на мен могат да ви се случат невероятни неща и да откриете човека, който ще бъде до вас цял живот, няколко месеца или една безпаметна нощ. Единствено трябва да изберете в коя посока ще плъзнете екрана. 

Наляво или надясно?

Автор: Павел Апостолов

Няма коментари:

Публикуване на коментар